Optische glazen
De glazen van een bril worden ontwikkeld op basis van drie factoren:
- De materiaalkeuze, die de dikte, het gewicht en de veiligheid bepaalt;
- De behandeling, die een invloed heeft op de doorlaatbaarheid van het licht en op de eenvoud om de glazen te reinigen;
- Het design, dat zorgt voor de visuele correctie.
Het materiaal
De keuze van brillenglazen start meestal bij het materiaal en hangt af van de correctie van uw zicht en van uw bezigheden. Als u bijvoorbeeld bepaalde hobby’s of sporten beoefent, kunnen die een bepaald type materiaal vereisen. Ook uw budget kan hierin een rol spelen.
Brillenglazen zijn eerst en vooral gemaakt van kunststof (organische glazen) of van glas (minerale glazen):
Organische glazen
Brillenglazen uit kunststof zijn bijna drie keer zo licht als brillenglazen uit glas en breken veel minder snel. Ze kunnen sneller bekrast raken, maar met een degelijke harde coating (ook wel anti-kraslaag genoemd) en een zorgvuldige behandeling, kunnen de krassen gemakkelijk vermeden worden.
Minerale glazen
Brillenglazen vervaardigd uit mineraal glas zijn van zichzelf krasbestendiger en trekken minder vuil aan. Hierdoor worden ze nooit dof en behoud je langer dezelfde optische kwaliteiten van scherpte en helderheid. Ze zijn ook iets goedkoper dan organische glazen. Toch worden brillenglazen uit glas nog zelden verkocht. Ze vallen immers veel zwaarder uit en zijn ook breekbaarder en dus gevaarlijker bij ongevallen.
Hoe dun de glazen vervolgens zullen zijn, is afhankelijk van de brekingsindex. Hoe hoger de brekingsindex, hoe dunner het glas:
- Zwakke correcties tot +2 of -2: Standaard brillenglazen met een brekingsindex van 1.5 volstaan.
- Correcties tussen +2 en +4 of -2 en -4: U kan beter kiezen voor glazen met een brekingsindex van 1.6. Als veiligheid en bescherming tegen schokken (bijvoorbeeld bij bepaalde sporten) van belang zijn voor u, raden we eveneens (organische) glazen aan met een index van 1.6. Hetzelfde geldt voor randloze monturen en nylor brillen.
- Correcties hoger dan +4 of -4: U bent het beste af met extra dunne glazen met een brekingsindex van 1.67 of meer.
De bepaling van het soort glas alsook de brekingsindex worden door ons zorgvuldig bekeken, rekening houdend met de grootte van uw montuur, uw pupilafstand, de vorm van uw bril en uw dagelijkse bezigheden.
De behandeling
De voor- en achterkant van brillenglazen kunnen een bepaalde behandeling krijgen om het kijkcomfort en de bescherming van het glas te verhogen. Zo kunnen de glazen ontspiegeld worden, maar ook voorzien worden van een krasbestendige laag en/of een water- en vuilafstotende laag.
Ontspiegeling
Brillenglazen worden ontspiegeld om hinderlijke reflecties te vermijden. Hierdoor krijgt u een helderder beeld en een beter zicht met meer contrast. Het oogt ook mooier en uw ogen worden minder snel moe. Het is tot slot een pak veiliger, vooral als u ’s nachts met de auto rijdt. Met niet-ontspiegelde glazen ziet u minder scherp. Lichtstralen weerkaatsen immers op het glasoppervlak, waardoor ze niet tot uw oog komen. 's Nachts of in de duisternis is dit nog meer merkbaar. Ontspiegelde glazen zijn gevoelig voor vet en stof. Afhankelijk van uw beroep en bezigheden raden wij u graag de beste optie aan.
U kunt bijkomend kiezen voor een coating die blauw licht neutraliseert. Blauw licht maakt deel uit van daglicht en helpt ons om wakker te blijven. Maar in het digitale tijdperk van vandaag geven ook computers, tv’s, smartphones en tablets heel wat blauw licht af. Die overdaad kan uw ogen enorm vermoeien. Een te grote blootstelling leidt zelfs tot overbelasting en slapeloosheid. De coating neutraliseert dit licht, waardoor uw ogen minder snel vermoeid raken.
Als u zich veel in de buitenlucht begeeft, is het raadzaam om brillenglazen met een UV-filter te nemen. UV-stralen kunnen een ontsteking van het hoornvlies veroorzaken of, op lange termijn, staar (cataract).
Krasbestendige laag
Op kunststof glazen raden wij altijd een degelijke hardingslaag aan om ze krasbestendiger te maken. Kunststof is namelijk niet zo hard als glas, waardoor de glazen na verloop van tijd dof zouden worden en krassen krijgen. Niet alleen is dat niet mooi, de scherpte en helderheid van het beeld gaan er ook van achteruit. Ondanks deze anti-kraslaag is een goede en aangepaste behandeling van uw glazen noodzakelijk. Ook minerale glazen kunnen overigens krassen krijgen of dof worden door een verkeerde behandeling.
Water- en vuilafstotende laag
Een vuilwerende en antistatische laag zorgt er voor dat de glazen minder vuil aantrekken en makkelijker te reinigen zijn, een belangrijke pluspunt bij ontspiegelde glazen. Bij regen glijden de waterdruppels er gemakkelijk van af.
Het design
Brillenglazen kunnen eerst en vooral sferisch of asferisch geslepen worden. Sferisch geslepen glazen zijn bolvormig, zoals de klassieke vorm van een lens. Van zodra de glazen niet bolvormig zijn, spreken we van asferisch geslepen glazen. Deze kunnen dan op verschillende manieren geslepen zijn. De meeste brillenglazen zijn asferisch, omdat dit een betere optische kwaliteit biedt, maar vooral ook omdat het esthetisch mooier oogt, aangezien de glazen 'vlakker' of ‘platter’ zijn en dus dunner ogen.
De keuze van design van de brillenglazen hangt af van het soort correctie dat u nodig heeft (en van uw bezigheden).
-
U bent bijziend:
Dit heet ook wel myopie. U heeft moeite om dingen in de verte scherp te zien. U heeft negatieve brillenglazen nodig (‘min-glazen’). -
U bent verziend: Dan gebruiken we de term hypermetropie. U heeft moeite met lezen en met zaken van dichtbij scherp te zien. Dit kan verholpen worden met positieve brillenglazen (‘plus-glazen’).
-
U heeft astigmatisme: Bij een normaal oog heeft het hoornvlies in elke richting dezelfde kromming. Soms treedt er echter een afwijking van het optisch mechanisme van het oog op, waarbij de vorm niet perfect is. Hierdoor verschilt de scherpstelling in een bepaalde asrichting van een andere. De meest voorkomende vorm is corneaal astigmatisme. In dit geval zal het buitenste hoornvlies niet mooi rond, maar eerder ovaal zijn. Vanzelfsprekend produceert een ovale lens geen zuiver beeld en dus zal het beeld in een asrichting mooi op het netvlies vallen maar in de andere asrichting er net voor of achter. Astigmatisme kan op zichzelf voorkomen, maar ook in combinatie met bij- of verziendheid.
-
U heeft ouderdomsverziendheid: Dit wordt ook presbyopie genoemd. Een normaal oog staat in rust ingesteld op oneindig. Om op minder dan 6 meter (optisch oneindig) afstand scherp te zien moet het oog accommoderen. Met het ouder worden, meestal vanaf 40ste levensjaar, vermindert dit vermogen door het afnemen van de elasticiteit van de ooglens. U heeft dan een zogenaamde leesbril nodig.
De mogelijke designs
- Unifocale brillenglazen
Unifocale brillenglazen zijn glazen op één sterkte: ze corrigeren ofwel bijziendheid, ofwel verziendheid, alsook astigmatisme.
- Multifocale brillenglazen
Multifocale brillenglazen zijn glazen waarmee u zowel dichtbij als veraf scherp kan zien, maar ook alle tussenliggende afstanden goed kan zien. Ze worden ook wel progressieve glazen genoemd. Als u bijziend bent, maar daarnaast ook nood heeft aan een leesbril, kiest u dus best voor een multifocale bril. Dankzij het multifocale glas is er geen abrupte overgang meer tussen het verafgedeelte en het leesgedeelte, maar daarentegen een vloeiende overgang. Dat was vroeger nog wel het geval bij de zogenaamde bifocale glazen die nog zelden verkocht worden.
- Active brillenglazen
Active brillenglazen zijn glazen bestemd voor ogen die continu belast worden. Sowieso wordt er op ieder moment van de dag een beroep gedaan op uw ogen, of u nu aan het werk bent of uw hobby’s beoefent of thuis bent. Ogen moeten zich voortdurend aanpassen voor een scherp zicht op elke afstand. Maar tel daar tegenwoordig het permanente gebruik bij van laptops, smartphones, autonavigatie, enz. Digitale technologieën maken deel uit van ons dagelijks leven, we willen altijd en overal bereikbaar en ‘mee’ zijn. Het is dan ook geen wonder dat uw ogen aan het einde van de dag branderig, geïrriteerd en vermoeid kunnen aanvoelen. U vraagt immers constante en buitengewone inspanningen van uw ogen. Zowel jonge mensen vanaf 20 jaar als mensen vanaf 40 jaar die presbyopie beginnen te ontwikkelen, zijn gebaat bij dit type glazen.
- Computerglazen
Computerglazen of ‘indoor’ glazen zijn speciaal ontwikkeld voor dichtbij- en tussenafstanden. Als u een ‘zittend’ beroep achter een computer heeft, dan wisselen uw kijkafstanden voortdurend: van uw beeldscherm naar uw toetsenbord, naar papieren of naar uw directe omgeving. Onbewust zal u continu zoeken naar de juiste afstand om te kijken en te werken. Zonder aangepaste glazen kan dit leiden tot oogirritaties, rode en vermoeide ogen, nekpijn, … Bij de glazen van een leesbril of bij multifocale glazen zijn de kijkafstand en het leesgedeelte in het glas niet afgestemd op het kijken naar een beeldscherm recht voor u. Computerglazen corrigeren uw ogen op korte en middellange afstand, waardoor u scherp ziet op die afstanden, maar ook een groter leesbereik heeft. Dit zal een pak minder inspanning vragen van uw ogen.
Onze brillenglasfabrikanten
Door een grote omzet werkt Claeyssens Optic dagelijks met verschillende glasleveranciers. Deze kennis is een groot voordeel voor onze klanten, omdat wij vrijwel elk type glazen kennen. Elke glasfabrikant heeft zo zijn specialiteiten. We werken graag met de beste brillenglasmerken op de markt, waaronder BBGR, De Ceunynck, Essilor, Hoya, Nikon, Rodenstock, Seiko en Zeiss.
Optiek Claeyssens bepaalt samen met u het beste glas, merk, materiaal, verdunning, veredeling en design voor uw profiel.